След явен интерес , разположен в Центъра на града, а и

...
</TD
>След явен интерес , разположен в Центъра на града, а и
Коментари Харесай

Кметът Стаменов: С вързани ръце сме за Божиловия чифлик, нас не ни смятат за живи

След очевиден интерес , ситуиран в Центъра на града, а и желанието на нашата медия още веднъж да види в цялостен искра това архитектурно украшение, от Plovdiv24.bg взехме решение да създадем по-задълбочен разбор по тематиката дружно с кмета на Район " Централен " – и с проектант Ралица Методиева.

Ето и къс преглед от извършения с тях диалог: По закон от регион " Централен " нямат никакви пълномощия над постройката, те са трансферирани напълно към Община Пловдив, която през годините е пренебрегвала редовно рекомендациите за подсилване. Оказва се и че по-голямата част от дворното място е на община Пловдив, а и основна част от самата постройка.

Относно Божиловия чифлик проектант Методиева разкри следното: " Още към 2000 година има акт за общинска благосъстоятелност, като Общината има една втора от постройката и две трети идеални елементи от дворното място, а  останалата част от постройката и земята са на физическо лице ".

От предоставените документи разбираме, че притежателят е обяснен и е с непрекъснат адрес в София. Според при тези условия можем да подходим по два метода към обекта. Като първи показва възможността за взаимни дейности по постройката. Той разяснява, че от 2020 година насам двете страни към този момент могат да изпълнят всички реставрационни действия:

" Ако има воля сред съсобствениците - частното лице и Община " Пловдив ", дейностите би трябвало да бъдат изпълнени дружно и по отношение на тежестта на собствеността си. Оттук насетне каква визия и каква политика ще осъществя към този момент Община Пловдив няма по какъв начин ние да разясняваме, тъй като нямаме пълномощията за предписание с парцела. Тези правомощия в случая са на кмета и на отрасловия зам.-кмет на общинска благосъстоятелност ", споделя Стаменов.

Така да вземем за пример при евентуално озеленяване на парцела, би трябвало да бъде нает градинар, на който да се заплаща солидарно и от двете страни. Ето и другия вероятен съгласно него вид:

" Другият вид, който законът разрешава, е надлежно собствеността да бъде изчистена и съсредоточена в едно лице - дали това ще е Община " Пловдив ", дали ще е другият притежател, е въпрос към този момент на договаряния. Възможно е да се върви и в двете направления. Но и в двата случая са процедури, в които ние нямаме пълномощията, с цел да ги осъществяваме ", добави районният кмет.

От предоставената информация проследихме, че през годините по член 72 от ЗКН неколкократно от регион " Централен " към Община са се издавали инструкции за действия по обезопасяване на постройката, които не са били свършени. Единственото, което е можело да се провежда от кметството на региона, е периодическото разчистване на терена, каквото се е и правело.

" Според закона за културното наследство районните администрации нямат никакви пълномощия - такива има единствено кметът на общината и точно той подписва всички заповеди. Районните кметства не са обект, разположен в този закон, което съгласно мен не е редно, само че подобен е законът. Затова и всички дейности, когато става въпрос за монумент на културата, главно се изпращат към кмета ", разяснява още господин Стаменов.

След като разбираме за това законово неразбирателство ни остава да отправим общителен зов към Община Пловдив да се погрижи уместно за този монумент или най-малко най-сетне да предприеме ограничения за сигурността му. Реставрацията на сходни здания ще бъде страхотна инвестиция за града ни при една добра осмислена визия на плана. 

Нека не забравяме, че преди няколко години Пловдив се отличи измежду останалите европейските градове с наградата Европейска столица на културата 2019 с хилядолетна история. Иронично точно тук неповторими здания като тютюневите хранилища, Божиловия чифлик и ред други – се разрушават. И някак си всякога, бивайки похитени от палежите на клошари. Пловдивските клошари се оказаха страховита формация...

Велизара Ангелова
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР